Care este utilitatea manualelor universitare? Doar transmiterea cunoaşterii ? Sau mai este și altceva? Pentru a fi și altceva trebuie să servească fie interesului individual de autoafirmare, fie unor interese mai ample, internalizate de autor, de susținere a unei culturi naționale.
Dacă s-a pierdut ceva din interbelic până acum în mod iremediabil este conștiința națională a intelectualilor. Transformați de marele dresor de partid în mici executanți de ramură, oamenii de știință tind să nu mai fie personalități, nici măcar cu anvergură disciplinară și cu atât mai puțin care să își asume ca proiect personal ridicarea culturii naționale prin creșterea contribuției românești la propria disciplină științifică sau umanistă.
Când acești oameni mai sunt încă, sunt singuratici. Nu se vorbește prea mult despre ei, deși sunt știuți, pentru că însăși existența lor doare. Nu putem fi mândri de ei, nu mai putem accepta o inferioritate fertilă, pentru că nu mai avem perspectiva necesară. Nu înțelegem că atunci când altul reușește nu o face doar pentru el, ci pentru el-în-cultura-națională-în-lume. Nu mai credem în cultură și în țară totodată, iar când mai cultivăm una sau alta din aceste valori o facem decuplat, și atunci cultura devine elitistă sau sub-cultură, iar patriotismul doar scandal. Un plagiator își poate iubi cu adevărat țara doar dacă e schizofrenic.
Și atunci pentru ce să scri ? Pentru ce să produci texte ale tale și ale țării ? Normalitatea a devenit eroism, sacrificiu în lupta cu mediocritatea dominantă.
A plagia înseamnă să scuipi în ochi poporul român. Prea mulți profesori fac asta. Evident, pentru ei poporul nu există, totul se reduce la o masă de indivizi care din calcul rațional efectuat prin prisma scopurilor lor meschine acceptă orice compromis. Profesorul nu mai realizează ce este școala publică, nu știe de rostul ei național, servește cel mult o societate pe care o disprețuiește, iar cel mai adesea lucrează în şcoală cum ar lucra la un supermarket. Proiectul autentic lipsește fiind confundat cu realitatea degradată.
Și atunci de ce să nu furi, dacă poți ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu