"Joi, 25 octombrie 2012, Universitatea din București are deosebita plăcere și onoare de a acorda înalta distincție de Doctor Honoris Causa Majestății Sale Regele Mihai I al României. Ceremonia se va desfășura începând cu ora 12:00 în Aula Magna a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).
Majestatea Sa Regele Mihai I al României s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia și este fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena. Prima domnie a MS Regelui Mihai I a început în 1927, după moartea bunicului Său, Regele Ferdinand I. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui Său, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.
Regele Mihai I a reprezentat nu doar continuitatea monarhică – la moartea Regelui Ferdinand – într-o Românie de curând ieșită din încercarea Marelui Război, dar, mai cuprinzător, a fost simbolul continuității naționale. Simbol și factor al rezistenței față de instalarea comunismului în România anilor 1945 - 1947, a încurajat apoi ralierea forțelor care, în rândurile exilului românesc, doreau să continue lupta contra regimului impus din afară, cu speranța întoarcerii în țara eliberată.
Regele Mihai I a ilustrat după 1989 capacitatea Monarhiei de a rămâne un simbol național esențial, asociat cu mândria și cu încrederea în destinul comun al românilor. Primirea impresionantă pe care bucureștenii au făcut-o Majestății Sale în primăvara anului 1992 a arătat nu doar faptul că Monarhia română își făcea din nou intrarea în memoria colectivă eliberată de represiunea comunistă, dar și că Regele Mihai I devenise o imagine a speranței, a dorințelor într-o societate divizată și confruntată cu o criză de identitate prelungită.
Instituție națională, născută odată cu Statul român, Universitatea din București omagiază, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa cu ocazia celebrării onorabilei vârste de 91 de ani, simbolul național pe care l-a reprezentat și îl reprezintă MS Regelui Mihai I al României, în persoana căreia legătura românilor cu trecutul și speranțele lor pentru viitor s-au întrupat de atâtea ori: „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri” (Discursul MS Regelui Mihai I al României în Parlamentul României, 25 octombrie 2011).
Majestatea Sa Regele va fi reprezentat în cadrul ceremoniei de către Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, care va primi însemnele înaltului titlu academic."
______
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu