Prin atitudinea față de cazul Ponta această regină a științelor, reprezentată prin Mircea Dumitru în fruntea Universității din București, schimbă cursul lucrurilor. Formând oamenii ea reformează lumea.
Nu va fi fost ceva premeditat această lecție, cum a fost cumpărarea teascurilor de măsline de către Thales din Milet, dar cu atât mai meritoriu este ce se întâmplă cu cât se încadrează firesc într-un mod principial de a conduce o instituție.
Printr-o ironie naturală se vede acum, în aplicarea practică, diferența dintre contrafăcut si autentic, dintre filosofia manipulată ideologic, construită top-down, de la pseudo-concluzii preexistente către o schelărie de argumentație mai mult sau mai puțin consolidată, întruchipată public de Andrei Marga, lipsită de orice dimensiuni morale, și filosofia autentică, rațională, analitică nu ca modă, ci ca rigoare, bottom-up, dezvoltată de la întrebări deschise prin argumente către concluzii, morală pentru că nu are cum să fie altfel în adevăr.
Dincolo de semnificația politică a momentului, contingentă, și semnificația națională mai largă, salvatoare aș spune, avem și o semnificație universală a evenimentului de azi. Filosofia rămâne cea mai importantă. Unde filosofie nu e, științele nasc monștri.
O întâmplare sau ceva necesar? Nu știm. Se va discuta cândva, poate, într-o teză de doctorat despre evoluția instituțiilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu