Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

luni, 11 iunie 2012

Feluri de realism: despre alegerile locale

La vremuri de relativă bunăstare oamenii își permit să spere că vor fi morali. Chiar și cei care și-au rezolvat situația personală prin diverse forme de hoție și impostură și-ar dori să fie mai buni, mai curați de la un moment încolo. Și atunci votează în acest sens, cu gândul sincer că vor fi capabili să o ia de la capăt. Și cu satisfacția că au avut și ei o contribuție la schimbarea în bine.

La vremuri grele, când nu ai caracter aplici principiul scapă cine poate. Nu ne mai deranjează că suntem conduși de hoți și impostori. Scădem ștacheta. Cu autorități publice corupte programatic ne vom putea face și noi micul nostru șmen, mica afacere cu statul, mica evaziune, micul plagiat și cariera falsă, sau, după caz, mica pomană egalitaristă de la stat. Banul să iasă.

Nu e nimic de mirare că atunci când veniturile scad sub o valoare critică circa jumătate din români aruncă morala la coș cu speranța că or să facă rost de bani, furând activ sau fiind asistați. Mai surprinzător este că o cincime nu face asta, la nivel de țară. Iar dacă nouă bucureșteni din o sută au valorile lui Nicușor Dan, asta e chiar o veste bună. Există un nucleu dur al moralității, demnității și profesionalismului.

Chiar dacă situația pare similară cu cea din era Iliescu-Năstase, ea nu este: impostorii știu că sunt impostori, nu se mai mint că sunt morali, au devenit cinici; neputincioșii își recunosc neputința și nu mai au orgolii, nici scrupule să îi exploateze pe cei care pot; iar moralii nu mai au iluzii cu privire la mutația valorică a celorlalți, au învățat să se apere.

Românii au ajuns la trei forme de realism: realismul cinicilor lipsiți de orice scrupule, realismul disperaților care ar vrea să fie mai mult, dar nu pot, și realismul celor cu valori bune pe picioarele lor.

Ieri primele două grupuri s-au aliat pentru a-l folosi pe cel de-al treilea. Acesta din urmă este minoritar în urma emigrației masive încurajate încă din anii 90 chiar de cei care au câștigat acum alegerile. O strategie benefică pentru ei și distructivă pentru România.

Grupurile extreme nu se mai pot amesteca. Ele se disprețuiesc reciproc. Există o transparență a opțiunilor și atitudinilor. E vorba de moduri de trăi diferite. Adversitatea grupală nu poate fi depășită decât printr-o abordare creștinească, în numele grupului intermediar. Unii se vor lăsa furați o vreme, dacă așa a dat Dumnezeu, ca  să  le iasă și celor care vor să fie asistați ceva, chiar dacă era mai eficient să îi ajute direct, fără a fi vămuiți de cinici.

Bine că există neputincioși !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu