Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

luni, 3 septembrie 2012

Un fleac: suspendarea energetică


Siguranța soluției Nabucco și a bazelor de rachete de la Deveselu depinde de plecarea rușilor din Transnistria. Nabucco e foarte relevant pentru Germania, atât direct, prin firma implicată, cât și indirect – prin susținerea generală a Europei și prin creșterea puterii de negociere în relațiile sale bilaterale energetice cu Rusia. SUA sunt și ele interesate de slăbirea dependenței energetice de Rusia a României – vezi povestea cu gazele de șist, ca un stepping stone politic către mai importanta Ucraină – unde revoluția portocalie a eșuat, dar nu a rămas fără urmări. E în stand-by. În timp ce cleptocrații noștri – ce ghinion pentru ei – vor relații privilegiate economic cu Rusia, care aduc profit rapid pe termen scurt. Prea mici pentru un joc atât de mare. Chiar dacă lupii s-au mascat în oițe socialiste și au behăit sârguincios la cavalul ciobănașului Hollande.


Rămâne de văzut ce vor cere rușii la schimb pentru retragere, după ce se vor convinge că au pierdut partida pe plan regional. Poate ceva din ce mai e de privatizat prin țară. În fond românii pot munci ieftin și bine, dacă sunt ținuți din scurt.


Dar astea sunt fleacuri. Nu merită să huidum pe nimeni pentru ele, de orice parte am fi investit emoțional.


Sus inimile, nu sus creierele !


 
 
 
 

3 comentarii:

  1. Cred că suntem pe terenul unor speculații dacă discutăm despre retragerea rușilor din Transnistria. În plus, mă îndoiesc că rușii se vor retrage prea ușor de acolo. În primul rănd, nu au pierdut partida pe plan regional, deoarece, în curând, se va forma Uniunea Eurasiatică, după modelul Uniunii Europene, care să încerce să reînvie spațiul sovietic. În afară de Moldova și poate Georgia, celelalte state est-europene și asiatice post-sovietice se vor regăsi cu siguranță în această uniune, iar Federația Rusă are tot interesul ca aceasta să se întâmple. Deci jocul nu e pierdut.
    În ceea ce privește strict Republica Moldova, cred că rușii și-au acoperit toate posibilitățile. Dacă Moldova va semna în viitor vreun tratat de aderare la Uniunea Europeană, Rusia îi are pregătiți pe transnistreni și găgăuzi să denunțe actul și să vrea independența și susținerea Rusiei, lucru care s-ar întâmpla și în cazul unei eventuale uniri cu România.
    Privind înapoi în istorie, putem observa că nu au existat niciodată români moldoveni în stânga Nistrului. Dar după ce au scăpat din mână Basarabia în 1917, rușii au construit R.S.S. Moldovenească din populație colonizată, pentru a fi un ghimpe în coasta României mari și pentru a ține viu permanent conflictul din zonă. Aceeași politică au aplicat-o și după 1991, când Moldova a devenit din nou independentă de ei. Numai că de această dată au denumit republica-tampon Transnistria (Rep. Moldovenească Nistreană).
    Mulți consideră o soluție ca Moldova să recunoască independența Transnistriei împreună cu România și să motiveze că acolo sunt numai ruși și ucrainieni. În atare condiții, Rusia este pregătită să ceară găgăuzilor să se declare independenți și apoi, pretextând menținerea păcii, să se mute cu armata acolo, ceea ce ar însemna un pas în plus către forțarea Chișinăului la acceptarea unui plan de federalizare sub influența Rusiei.
    În cele de mai sus cred că am demonstrat argumentat că Rusia nu a pierdut nici în Europa de Est, nici în Moldova, și că negocierile stagnează tocmai din acest motiv.

    RăspundețiȘtergere
  2. De aceea, atingerea independenței energetice a României față de Rusia, indiferent cât de dificilă, cred că trebuie să progreseze ocolind pur și simplu armatele rusești.

    RăspundețiȘtergere
  3. Orice discuție de cetățeni obișnuiți în domeniul acesta este pe terenul speculațiilor, deoarece le lipsesc informațiile. Se plătesc bani grei pentru asta, de-asta există servicii de specialitate. Baza de discuție este doar ce e în presă, iar argumentarea se bazează pe feeling-ul fiecăruia.

    Mi se pare interesant comentariul tău, însă de a aici până la a-l considera o demonstrație (nu cred că poate exista o demonstrație neargumentată) e cale lungă. E tot o speculație, dar ceva mai lungă.

    Timpul le va lămuri pe toate.

    RăspundețiȘtergere