Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

marți, 15 iulie 2014

Politica, matematica și sufletul


“Din tot sufletul”. Așa susține doamna ministru Petrescu măsura de reducere a CAS. De ce ni se pare ridicol și o condamnăm? Pentru că nu pune nici un calcul pe masă care să arate că decizia propusă este fundamentată rațional.

În loc să fie un tehnocrat pe a cărui expertiză să ne bazăm, doamna Petrescu ne livrează servicii spirituale. În loc să demonstreze ce a învățat la Harvard, domnia sa vorbește ca un neprofesionist, nu joacă rolul pe care îl așteptăm. Ne deranjează faptul că nu pune și umărul la rezolvarea problemei, că se bazează doar pe speranță. Se aruncă de pe un bloc cu zece etaje și dorește ca printr-o minune va fi salvată până jos. Și ne ia pe toți cu domnia sa.

Să invoci cuvinte înalte fără să fi rezolvat problemele de nivel elementar duce la aruncarea acestor cuvinte în derizoriu. Chiar și un cuvânt ca suflet poate să ne facă să râdem, să fim plini de dispreț. Râsul acesta marchează suferința noastră de a fi lăsați de izbeliște și va fi cu atât mai puternic cu cât manierele noastre vor fi mai puțin elegante. „Predilecţia limbajului familiar-argotic pentru substantivul suflet e dovedită şi de utilizarea acestuia ca negaţie: „Ai găsit ceva? – Sufletu’!”.” [1] Iată ce soluție a găsit doamna Petrescu.

În politica de succes nu trebuie să mergi doar cu sufletul.

Dar nu trebuie să mergi nici doar cu matematica. Ne deranjează la fel de mult managerii care dintr-un condei dau afară 30% din angajații unei organizații fără nici o măsură de protecție socială, preferabil pe cei mai puțin productivi, cu probleme de sănătate, sau doamnele însărcinate sau persoanele care mai au doar un an până la pensionare. Nu ne plac nici tehnocrații care dintr-un calcul la nivel de țară taie fără nici un fel de empatie otova salariile și pensiile. Putem înțelege rațional necesitatea măsurilor, calculele făcute, evitarea falimentului organizațional sau al statului, dar am fi preferat să fim priviți care persoane și să fie pusă altfel problema, să fie luate măsuri de atenuare a șocului.

Absența matematicii din politică atrage disprețul cetățenilor avizați, capabili de calcul rațional, absența sufletului atrage ura celor care se simt disprețuiți.

Am putea crede că absența atât a abilității de a raționa calculatoriu, cât și a capacității de a pune suflet, o combinație de cinism și urechism, ar trebui să ducă în mod necesar la eșecul unui politician. Aici intervine însă vălul pus de experții în comunicare între realitate și ceea ce percepe publicul votant. Cinismul și urechismul pot avea un succes fulminant dacă mass-media are un rol preponderent de manipulare, nu de informare. Este exact cazul domnului Ponta: nici cu sufletu’, nici cu matematica.

Difuzarea în public a înregistrării discuției despre CAS de la Cotroceni are sensul unei ridicări a vălului de minciună. Este o prezentare a adevărului brut, șocant, aproape insuportabil. Astfel de oameni ne guvernează ?! Nu întâmplător prima reacție a domnului Ponta a fost să prevină orice revelare viitoare a adevărului prin stabilirea unor proceduri clare cu privire la astfel de întâlniri. Nu țara, nu oamenii, ci instaurarea definitivă a minciunii este scopul suprem al acestui om și al celor pe care îi reprezintă.

Nu vom putea avea cunoaștere cu privire la raționalitatea și implicarea sufletească a politicienilor câtă vreme nu vom ști adevărul. Fără această cunoaștere nu vom putea lua niciodată decizii electorale avizate.

Conflictul politic fundamental al anului 2014 este între minciună și adevăr, între oameni care vor să trăiască în minciună și cei care vor să trăiască în adevăr.



[1] Zafiu R., 2007, Limbaj și politic ? Ed. Universității din București, p. 182 nota 109.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu