Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

joi, 30 noiembrie 2023

Sf. Apostol Andrei – ocrotitorul mincinoșilor din dragoste

 

Era un om care, neavând sfinte moaște în parohia lui, a luat niște oase de câine mort, le-a spart în bucățele, dintre ele a ferecat în argint și le-a pus spre închinare ca sfinte moaște. Credincioși cu viață sfântă au venit la  ele, le-au sărutat cu evlavie și au zis: Sfânt este numele Tău, Doamne. Și oasele s-au sfințit.

 

Preotul se rușinase, dar nu mai putea face nimic pentru că oamenii cu dragostea lor veneau la raclă și se făceau minuni. A zis protopopului, care a zis superiorului locului și toți când vedeau câini pe stradă îi priveau atfel ca până atunci. Veniți la sfinte moaște, bucurați-vă întru Domnul, a fost și un sfânt cu cap de câine, găsiseră formula pe care nu o înțelegea mai nimeni.

 

Veniți la țara noastră străveche cu bucurie, și oamenii veneau. Toți cunoșteau adevărul științific, dar veneau. Toți aflaseră ce știa oricine, dar dragostea era mai mare mult decât dreptatea. Nu minciuna era mai mare decât dragostea.

 

Într-un loc ascuns în munți călugări sihaștri și monahii se nevoiesc și nu îi știe nimeni. Într-un bordei în dealurile Vrancei, într-o colibă din stâncile Vâlcei, bătuți de tunuri prin calcarele Ampoiului, udați de apă în pădurile Neamțului. Trecem pe acolo și respirăm sfințenie fără să o putem numi.

 

Respirăm aer și ne împărtășim fără voie și fără vrednicie de atingerea Sfintelor Taine din lume. Ne luminează lumina care se luminează din ele. Ne țin rugăciunile fiecăruia și ale tuturor.

 

Unii au urcat până la atingerea pietrei, alții la a sfintelor rămășițe, alții la a hainelor celor vii, alții la a Sfintelor Taine, alții sunt fericiți că au crezut și n-au văzut, iar alții au plutit de un cot în deșert fără să mai vadă pe nimeni și să-i vadă nimeni decât cel căruia i s-a dat ca să ne istorisească nouă.

 

Plutele curg spre deal, lacrimile curg pe obraz, ocrotitorii popoarelor se roagă pentru ele în bucurie ca pentru niște copii. “Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării” (Matei, 18, 6).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu