Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

marți, 7 iunie 2011

Discursul lui Traian Băsescu la London School of Economics

Mi se pare un mare merit ca un om putin cultivat, incapabil sa scrie el astfel de discursuri, sa accepte sa transmita astfel de valori, sa accepte sa fie un instrument politic pentru o cauza mai mare decat cea a intereselor lui politice directe, pentru cauza Romaniei. Si chiar a democratiei in genere, pentru ca Romania este la granita spatiului democratic functional.

Este o mare surpriza in raport cu imaginea publica asamblata de media si cred ca fostii consilieri prezidentiali, care spuneau ca presedintele este nereceptiv la idei, samd, au acum un usor sentiment de jena. Iar daca nu il au, ar trebui sa il aiba.

Este o mutatie majora in politica externa a statului roman, pana acum mai degraba pe linia rationalismului francez, sau mai bine spus prima manifestare publica de standard inalt, borna vizibila istoric pe drumul unei evolutii de acum probabil ireversibile. Este adoptarea unor pozitii traditional anglo-saxone, si cred ca nu e intamplator ca asta vine in conditiile cooperarii intense pe securitate cu SUA. Putem intelege acum care a fost miza alegerilor din 2009, si vedem clar ca axa Bucuresti-Londra-Washington pentru care a fost ridiculizat Basescu atat vreme incepe sa fie functionala. Felicitari echipei prezidentiale.

P.S. Daca asta a fost miza, amanarea Schengen, privind retrospectiv, a meritat din plin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu