Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

vineri, 14 martie 2014

Cum lucrează diavolul prin plăceri

“O dublă tragedie care s-a produs într-o comună brăileană readuce în discuţie răspunderile morale ale celor care, ascunzându-şi identitatea, încearcă să speculeze lipsa de experienţă a unor utilizatori de internet, pentru a face rost de ceva bani.

Un atac informatic, din care nu lipsea îndemnul ca victima să plătească o sumă de bani, s-a transformat în tragedie, căreia i-au căzut victime Marcel Datcu, de 37 de ani, din comuna brăileană Movila Miresii şi fiul acestuia, Nicolae, în vârstă de 4 ani.

Bărbatul şi-a ucis fiul şi s-a spânzurat, după ce a primit un mesaj în care era ameninţat cu închisoarea dacă nu va plăti o sumă de aproximativ 70.000 de lei. Miercuri dimineaţă, nimic nu prevestea nenorocirea care avea să se abată asupra familiei Datcu. Florentina şi Maricel îşi creşteau împreună cei patru copii, trei dintre aceştia fiind din căsătorii anterioare.

Vecinii spun că Marcel Datcu era un om liniştit, „la locul său”, care ajuta pe oricine îi cerea ajutorul. În urmă cu câţiva ani contractaseră un credit pentru renovarea casei, dar în câteva luni urmau să achite ultimele rate şi să scape de credit.

La primele ore ale dimineţii, femeia a plecat la serviciu, iar bărbatul l-a dus la grădiniţă pe băiatul cel mic, Nicolae. Apoi, Marcel i-a dus o pâine unei vecine, care le-a declarat anchetatorilor că nu a observat nimic neobişnuit la vecinul ei. Câteva ore mai târziu bărbatul avea să-şi ia viaţa.

La ora 12.00, bărbatul l-a luat de la grădiniţă pe mezinul Nicuşor. După ce au ajuns acasă, bărbatul a deschis laptopul şi a intrat pe internet. Se pare că a intrat şi pe un site pentru adulţi, de unde a „agăţat” un virus informatic. Aşa cum rezultă din biletul pe care l-a lăsat, bărbatul a primit un mesaj prin care era avertizat că trebuie să plătească 70.000 de lei şi era ameninţat că dacă nu va plăti aceşti bani va face 11 ani de închisoare.

Ameninţările i-au produs lui Marcel Datcu un puternic şoc emoţional. Probabil că nefiind familiarizat cu capcanele internetului nu a luat în calcul ipoteza unui virus, fiind convins că se confruntă cu o situaţie reală. În acelaşi timp, probabil că i-au trecut prin minte toate urmările acestei situaţii, faptul că familia sa va fi distrusă prin plata sumei de 70.000 de lei, costul navigării pe site-uri XXX, iar el va trebui să facă ani grei de temniţă.


Disperat, bărbatul a legat o funie de grinda casei, şi-a spânzurat mezinul şi apoi, cu băieţelul mort în braţe, s-a spânzurat şi el. Aşa au fost găsiţi de băiatul de 14 ani, care a alertat vecinii, care, la rândul lor, au anunţat autorităţile: Bărbatul a lăsat un bilet în care scria: „Nu mi se pare normal ce am făcut. Îmi cer iertare de la toţi. Am primit atenţionare că am de plată 70.000 lei sau fac 11 ani de puşcărie. Nu vreau ca Nicuşor să rămână să sufere în urma mea. Eu nu suport să fac puşcărie. Nu suport”.”


_____
Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu