Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

sâmbătă, 5 septembrie 2015

Pentru o atitudine pragmatică în chestiunea valului de refugiați

Construirea unor argumente elaborate de către cetățenii români din societatea civilă cu privire la decizia cea mai potrivită în privința refugiaților mi se pare o irosire a timpului deoarece:

·         nu avem toate datele problemei, vedem niște fotografii și niște filmulețe, auzim niște declarații, nu știm starea materială a refugiaților (de ce presupunem principial că sunt săraci ? În fond cine emigrează din România în Canada pleacă mereu cu o bază materială, tratează plecarea ca pe o investiție. Înclin să cred că nu sunt niște oameni lipsiți de posibilități cei care au luat decizia să plece.), ce formație profesională au, iar în cazul în care nu și-au plătit ei transportul, câți bani au investit ISIS sau alții în transport, etc.
·         problema este prea departe de nivelul nostru decizional ca să putem investi în informare. Chestiunea e prea delicată ca să așteptăm vreo informare din partea serviiciilor statului. Vor fi informați doar decidenții politici.
·         nu avem o răspundere în acest sens ca simpli cetățeni, nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem să îi primim la noi în casă. Răspunderea aparține celor care au puterea.
·         formularea unui argument de către noi nu poate influența cu nimic cursul evenimentelor, decizia luată de cei care au puterea va furniza “boundary conditions” pentru acțiunile noastre private în viitor.
·         În astfel de condiții a "argumenta" e de obicei o justifica ceea ce îți place sau sau nu îți place.

Nu îmi place ce se întâmplă și mi-ar plăcea să existe o politică externă care să ducă la existența unei zone tampon stabile în jurul Europei care să maximizeze șansele păstrării identității culturale europene.

Ca statul nostru să aibă o voce auzită în această privință cred că ar trebui ca cei care avem preferințe similare:

1.      să ne facem treaba ca lumea acolo unde ne-o facem astfel încât să avem resurse și să fim fiecare dintre noi puternic.
2.      Fiind puternici să ne permite să fim activi civic pe probleme concrete relevante, a căror rezolvare o putem influența. Acestea sunt cele mai grele probleme ale noastre, nu valul de refugiați.
3.      să nu pierdem timpul sau să irosim fără înțelepciune ce am acumulat, să nu ratăm oportunități de acțiune personală sau civică folositoare.
4.      să alegem cu responsabilitate la alegeri pe cei care ne conduc. Ei sunt cei cărora le punem în mâini condițiile în care putem lua noi decizii relevante.
5.      să facem în așa fel încât să depindem fiecare cât mai puțin de cei care ne conduc, revenim la punctul 1.

Ca simplu contribuabil nu e nevoie să împachetezi preferința personală în justificări asociate  binelui public conceput prin prisma unei ideologii sau a alteia, unei morale sau a alteia, așa cum are obligația un om politic aflat în serviciul public. Morala pe care o practici se vede din faptele tale.


Dacă politicienii vor acționa greșit vom avea timp suficient să constatăm după. Cum i-am ales așa îi avem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu