Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

joi, 13 aprilie 2017

Știința - o smerită încercare de deslușire a structurilor lumii

Pentru un creștin știința este o smerită încercare de deslușire a structurilor lumii.

Înțeleg prin lume obiecte și procese naturale, culturale și mentale, iar în spatele acestei atitudini obiectivante, detașate, dezinteresate, înțeleg mai ales ceea ce folosim în mod direct, ne e la îndemână, ne aflăm în ea și putem vorbi despre ea în limbaj comun, obișnuit, pe înțelesul tuturor.

Înțeleg mental în sens larg, cu referire la toate obiectele, reprezentările și procesele interioare omului, observabile prin introspecție.

Prin structuri înțeleg obiecte matematice cu diferite grade de abstracție care au realitate în lumea mentală. Nu sunt platonist, nu cred că obiectele matematice au o realitate dincolo de cea mentală.

Încercarea este smerită deoarece structura reală a lumii ne e probabil inaccesibilă, din diferite rațiuni, nu cred că avem vreo șansă să producem cât de cât un model teoretic asemănător. Nu văd de ce omul ar fi capabil de așa ceva, cu mintea lui inevitabil limitată. Cred că toate modelele noastre sunt parțiale.

Pentru cine crede în Dumnezeu știința mi se pare că nu poate fi decât respectuoasă. Pentru creștin a face știință înseamnă a încerca să deslușească structuri în creația lui Dumnezeu. Creația lui Dumnezeu e lumea, nu modelele teoretice ale omului, nu termenii teoretici gen univers, atom, mitocondrie, molecule, etc.

Referatul biblic despre facerea lumii e un mod inspirat de a vorbi despre lume. Ce înseamnă facere în acest text nu ne e accesibil, așa cum nu ne e accesibil ce înseamnă relația de purcedere între Tată și Sf. Duh sau cea parentală între Tată și Fiu.

Facem și noi oamen diverse. Asociat discuției, nu putem face și preda știința altor oameni într-un mod neserios. Standardele riguroase academice și de cercetare sunt o cerință spirituală înainte de a fi o cerință organizațională.

Pentru a fi făcută serios știința are nevoie, ca orice altă activitate umană, de resurse. Buna gospodărire a acestui domeniu e ceva care folosește oricui. Între aceste resurse la loc de cinste se află regulile academice de producere a măsurătorilor și scriere a textelor. Nu poți spera să produci ceva serios cu privire la structurile creației lui Dumnezeu bazându-te pe fapte imorale.

Din această perspectivă oamenii de știință credincioși și cei necredincioși au interese comune. Cu toții vor rezultate serioase, chiar dacă semnificația lor existențială e interpretată diferit. Cu toții au interesul ca în școli să fie predată știința într-un mod serios, arătând limitele și metodele de producere a acestui fel de cunoaștere.

Seminificația spirituală a științei, dincolo de conținuturile ei pe care le cunosc doar specialiștii, probabil că își poate găsi foarte bine locul la orele de religie. Unde la fel de folositoare poate fi și sublinierea cazului particular al aplicării regulilor moralei creștine în munca de producere corectă, serioasă a cunoașterii științifice despre structurile creației lui Dumnezeu.


A face știință poate fi un subproiect existențial al celui major, de mântuire. Poate fi o rucodelie.


Sursa foto: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu