Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

vineri, 30 martie 2012

Raiul pe pământ - pentru fraieri

A început să plouă, iar Dumnezeu și-a coborât lumina Sa peste cartierul muncitoresc în care stau, dăruind  paralelipipedelor dizgrațioase un strop de eleganță tainică:


Dar să trec la subiect: o sumedenie de panouri și reclame on-line ne informează că "de Paște, Băneasa Shopping city îți oferă RAIUL PE PĂMÂNT !"


Deci băiete, după cum vezi ești cel mai tare, central și privind de sus spre dânsa, desfăcută lejer în așteptare (dar fără să dea drumul la poșetuță, cu care a intrat într-o simbioză totală), da, ție bărbate e gata să ți se ofere cu o condiție: s-o duci în rai cu niscai obiecte pe care ți le dăm noi ! Sunt roșii ca ouăle de Paști, ca sângele Domnului, marcă banu !

Raiul este starea de primire a dragostei lui Dumnezeu, de receptare pozitivă a energiilor sale necreate. Aceeași energie poate fi primită ca suferință când suntem vinovați față de Dumnezeu, și atunci suntem în iadul pe pământ al desfătărilor, exceselor și regretelor succesive.

Raiul pe pământ este trăit de puținii oameni îndumnezeiți, după ce au urmat despătimirea și s-au bucurat de darul luminării. Raiul pe pământ a fost trăit de sfinți, cunoscuți sau necunoscuți de restul oamenilor. Raiul pe pământ este gustat poate de fiecare credincios la un moment dat în bucuria rugăciunii.

Cunoscând preferințele religioase ale românilor, dar și lăcomia și vanitatea multora dintre ei, diverse organizații instrumentalizează sărbătoarea învierii Domnului, transformând-o ca și pe Crăciun într-o sărbatoare a idolilor mâncării, băuturii și mândriei. Organizații pragmatice și cinice specialiste în manipulare după specificul cultural al publicului țintă încurajează excesele spre maximizarea profitului lor învelind produsele altminteri unele utile într-o retorică pentru fraieri. Mai deunăzi un panou imens vis a vis de Academia Militară anunța ca reclamă pentru un bar, pe fondul unui fund de femeie: Let's free the rules of love, Let's get married to night ! (să eliberăm regulile iubirii, hai să ne căsătorim la noapte !). În grup? Nu știm, dar dispariția rapidă a panoului probabil scump indică faptul că, totuși, Primăria București încă mai are nevoie de instituția familiei, sau oricum mai mult decât de impozitele luate de la barul respectiv. Dar în cazul Băneasa shopping city probabil că veniturile de la acest contribuabil contrabalansează lezarea sensibilităților creștine, blasfemia, ca să zic așa.

Suntem incitați public și legal să plătim pentru un "Rai" care nu doar că nu ne apropie de Dumnezeu, dar ne îndepărtează. Un târg din care are de câștigat numai diavolul. Prost este însă cine dă, nu cine cere.

Am trecut azi pe acolo să iau niște pâine.

Un comentariu:

  1. da, dar nu au spus al cui Rai; doar iniţiala majusculă nu-l creditează!

    RăspundețiȘtergere