Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

joi, 12 aprilie 2012

Responsabilitatea e doar personală

(un comentariu la http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/moralitatea-bor-si-pastorala-mitropolitului-streza-260538.html, vezi și pastoral Mitropolitului Ardealului aici http://www.mitropolia-ardealului.ro/actualitati/act.php?id=1948)


Va postez un comentariu deoarece in general apreciez prestatia RL si a dvs in particular, si m-ar intrista sa vad ca derapati in zona anti-ortodoxa explicita, sau implicita prin ofensari generalizatoare inutile. Realizati probabil ca asta ar compromite si mesajele dvs civice adecvate, cu implicatiile politice de rigoare, daca nu cumva le-a si compromis, asa cum pozitionarile d-nei Pippidi (artistice) au redus eficienta oricarui mesaj civic al domniei sale in societatea romaneasca (se mai intreaba de ce nu gaseste lideri: pentru ca majoritatea nu o mai cauta, pur si simplu nu e frecventabila pentru o persoana ortodoxa).

Dvs spuneti in esenta ca BOR este lupul moralist. Asta e mai mult decat fals, e pur si simplu inconceptibil, e o eroare categoriala ca sa zic asa, responsabilitatea nu este a grupurilor, pentru ca grupurile nu au minte si vointa. BOR nu este o persoana ci o comunitate de clerici si mireni.

V-ati lansat din graba condeiului in afirmatii riscante, cu implicatii mult mai mari, pentru ca ierarhul suprem al bisericilor este Iisus Hristos...

E surprinzator ca judecati holist, atribuiti vinovatii colective, in timp ce sustineti pozitii civice bazate pe responsabilitatea personala. E regretabil, e adevarat, ca unii clerici sunt corupti, dar se afla cel criticat printre ei? Nu aflam nimic din textul dvs despre asta. Si e regretabil ca dosarele de securitate ale majoritatii securistilor din Romania sunt secretizate, dar a decis asta BOR? Sau e o politica de stat cu implicatii mai mari? De exemplu v-ati intrebat cati ofiteri sub acoperire aveti in redactia RL?

Pareti a fi si dvs victima, unui mod de gandire specific societatilor totalitare, ca si toti cetatenii acestei tari, un pattern mental pe care l-am mostenit de la baietii (destepti) comunisti. Impotriva acestui mod de a fi, intre altele, luptă BOR. Cred ca pâna la urma BOR este singura institutie din tara asta care accenteaza rolul fundamental al persoanei, mai mult si mai sincer și decat vocile libertariene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu