Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

sâmbătă, 18 august 2012

Despre răbdare



Au venit odată la chilia unui bătrân tâlharii și au zis lui: Am venit să luăm toate cele ce se află în chilia ta. Iar el zice: Cât vă place, fiilor, luați! Și au luat toate câte au aflat în chilie și s-au dus. Dar au uitat un săculeț care era spânzurat acolo. Deci bătrânul, luându-l cu el, alerga înapoia lor strigând și zicând: Fiilor, luați ce ați uitat în chilia voastră! Iar aceia, spăimântându-se pentru nerăutatea bătrânului, au adus înapoi în chilia lui toate câte au luat. Și s-au pocăit, zicând între dânșii: Cu adevărat, omul lui Dumnezeu este acesta.

Alt bătrân, având trebuință de o haină, s-a dus în târg și a cumpărat una care prețuia puțini bani. Deci luând el haina, a pus-o și ședea pe dânsa. Și dând prețul vânzătorului, număra banii pe lespedea ce era acolo. Iar oarecine, viind prin spatele lui, trăgea haina, vrând să o ia pe ea pe ascuns. Și simțind bătrânul că oarecine trage haina, s-a ușurat pe sine, întinzându-se oarecum spre locul acela unde număra banii, până când cel ce trăgea haina a luat-o și s-a dus. Și așa bătrânul, plătind prețul, s-a dus, nimic luând.

Doi monahi locuiau într-un loc, și s-a dus la dânșii un bătrân ca să-i cerce pe ei, și a luat un toiag și a început a sfărâma verdețurile unuia. Iar fratele văzând, s-a ascuns până ce a sfărâmat pe toate. Iar după ce a rămas o rădăcină, îi zice bătrânul: Avvo, de voiești, las-o pe aceasta ca să o fierb și să gustăm împreună. Și a pus bătrânul metanie fratelui, zicând: Pentru nerăutatea ta, Se odihnește Duhul Sfânt pentru tine, frate.

Un frate a făcut o cheie asemenea și deschidea chilia unuia din bătrâni și lua bănișorii lui. Iar bătrânul a scris o hârtie, zicând: Domnule frate, oricare vei fi, fă dragoste și îmi lasă jumătate spre trebuința mea. Și făcând bănișorii două părți, a pus hârtia. Iar acela iarăși intrând, și rupând hârtia, a luat tot. Apoi după doi ani, bolnăvindu-se el și apropiindu-se de moarte, stătea sufletul muncindu-se și neieșind. Atunci trimițând, a chemat pe bătrânul și zice: Roagă-te pentru mine, părinte, că eu am fost cel ce îți furam bănișorii! Și a zis bătrânul: Pentru ce nu ai spus mai degrab? Și rugându-se el, îndată și-a dat acela duhul.




_______
Sursa: Pateric Egyptean / diortosit, completat și adnotat de monahul Filotheu Bălan. - Ed. a 5-a rev. - București: Editura Sophia; Alexandria: Cartea Ortodoxă, 2011, p425-426

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu