Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

duminică, 3 martie 2013

Român: creștin și european

Ce anume contează mai mult pentru identitatea românească dintre cele două sisteme de valori aflate uneori în conflict public - europenismul civic și politic, sau ortodoxia spirituală și dătătoare de sens vieții ? Un răspuns potrivit din partea unei drepte creștine democrate din România este următorul:

Român - creștin și european.

Nici una fără cealaltă, nici una cu excese incompatibile cu exigențele celeilalte, nici una în afara unui specific național. Fără amestecarea excesivă a planului spiritual în cel politic, după modelul actual al Rusiei sau cel legionar, dar și fără decuplarea totală a planului spiritual de cel politic într-o anomie mercantilistă, după modelul unor țări occidentale. Cu ortodoxia sub cupola creștinismului pentru a putea dialoga cu celălat, și europenitatea asimilată pe românește, nu preluată în forme fără fond.

Nu suntem nici la remorca Moscovei, nici la cea a Bruxelles-ului. Vedem ce e bun și ce e rău și la unii și la ceilalți.

Românii pot furniza europenilor un model de trăire coerentă a valorilor spirituale creștine și a celor politice democratice. Și poate furniza celor de la est de noi un model de trăire ortodoxă în condițiile libertății politice.

Ne interesează calea cea îngustă, nu calea cea largă.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu