Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

joi, 14 august 2014

Festivalul fânului, sau despre oamenii din Apuseni


Prin căldura toridă imaginile cosașilor tremură, de ai zice că e frig dacă n-ar fi miezul lui august. Dacă n-ai fi acolo, printre ei. De vreo două săptămâni umblăm prin munții Apuseni să cercetăm tiparele heterogenității spațiale a poluării din jurul unor zone miniere și de procesare a minereurilor neferoase. Pe dealuri și prin lunci.

Unii sunt bucuroși că văd oameni noi, vin și dăm noroc. Ce faceți? Uite așa și așa, iazul de decantare. Da, vine apa uneori albă de rămân și pietrele albe, mai ales noaptea vine. Pe vremuri erau păstrăvi, acum nici broaște nu mai sunt.

La a treia sau a patra întâlnire deja ne salutăm de parcă ne-am ști de o viață. Dacă ăsta e serviciul, bine că aveți...

Mai la vale cu câteva zeci de kilometri un pescar ne povestise la fel, că din când în când apa e curată ca lacrima. Moartă. Durează săptămâni până apar iar peștii.

Am mulți copii în Spania, iar celor rămași nu le place munca pământului, ne spune un om bătrân peste gard. Nu știm de ce nu pare a fi trist, poate că zâmbetul e felul lui de a fi. O ducem bine cei care avem o pensie, eu am fost șofer.

Alții sunt mai suspicioși. Un cioban ai cărui câini i-am liniștit cu dulciuri ne așteaptă sprijinit în bâtă. Știți că aici e proprietate privată ? Ne uităm în jur, doar munți și pajiști, nici un gard. Da, de acolo până acolo e al meu, zeci de hectare estimăm rapid. Iar mai încolo e al altora din satul meu. Avem și o asociație, să lăsați ce măsurați șefului de la asociație. Dă numele. Dar să știți că noi nu vindem pământul ! Cer un număr ne mobil. Pentru? Ca să cerem permisiunea când vom mai veni la măsurători. Nu mi-l dă. Doamne ajută, ne-om mai vedea pe aici. Pleacă după turmă.

Țăranii din Apuseni sunt inteligenți, au înțeles imediat la ce folosește un spectrometru portabil cu fluorescență de raze X și s-au bucurat când pământul lor era curat în comparație cu cel din alte părți. Altora a rămas să le aducem hărți de distribuție a Pb, Zn și Cu.

Un preot aflat la pensie luat cu autostopul ne povestește că a fost orfan de tată și a lucrat la mină vara ca să se întrețină la facultate și să își ajute frații. Acum merge să suplinească pe cineva care e plecat temporar. Ne încearcă să vadă dacă ne mândrim cu Defender-ul, sau dacă vrem bani. La sfârșit ne cere numele pentru slujbă.

Administratorii de zbat să dezvolte industria și turismul în zonă. Ungureanu a fost singurul care m-a ajutat, alții nu, ni se confesează cineva. Un altul spune: dacă mi-ar da mie banii de la ecologizarea iazului ! Ăsta se revegetează și singur. Eu n-am bugetul pe un an cât cheltuie ăștia. Secretara se mișcă atent în jurul dânsului ca pe lângă un sfânt.

Oameni puternici capabili să ducă greul coasei sunt tot mai puțini. Se aud și motocositoare din fânețele delimitate de garduri sau nu, care înconjoară grupul nostru dinspre toate punctele cardinale. Din partea superioară a micului bazin hidrografic în care prelevăm ni se relevă un mozaic liniștitor de galben și verde proaspăt orânduit cu căpițe. Printre toate ecosistemele agricole se strecoară păduri bine așezate ca să țină pământul la locul lui. Aici oamenii știu ecologie, pentru că viața lor depinde de ea. Oamenii aceia nu au nevoie să fie ecologiști, pentru că ei sunt stăpâni pe pământul lor.

Nu ne dăm aere că suntem de la București, bucureștenii în general nu sunt agreați. Cu toții ne lasă să ne facem treaba. S-a aflat din gură în gură, v-am văzut ieri pe deal, spor la treabă ! Cu ranițele pline de plante și pământ și penetrometrul ieșind ca o antenă ciudată din rucasc suntem, ca și ei, niște furnici sub soarele intens.

Cu cine să mai votăm, întreabă un domn aflat la coasă. Are 78 de ani. Toți fură și nimeni nu se îngrijește de țara asta, îmi spune. Poate cu neamțul, zic. Da, a făcut treabă bună la Sibiu. Dar poate un străin să vrea binele țării noastre? Nu știu, răspund, însă poate că măcar o să fie mai corect. Eu personal nu voi vota cu neamțul, dar cum să explici unui țăran ce înseamnă stat de drept în două propoziții?

Oamenii din Apuseni au un cult al lui Avram Iancu și al eroilor neamului. Prin toate satele e câte un semn. Unii au adunat de la groapa de gunoi obiectele vechi, cum ne-a spus o maică ghid, și au creat mici muzee prin mănăstiri. Ca și celor din Maramureș, oamenilor din Apuseni nu le place să trăiască din turism. Acolo unde o fac mai degrabă privesc cu condescendență spectacolul viciului omenesc pe care îl deservesc. Cei care vin la ei pentru ei, nu pentru plăceri gastronomice și bahice sunt prea puțini. Cicloturiștii nu întăresc financiar economia locală.

Last, but not least, oamenii din Apuseni cred în Dumnezeu. Salutul cu „Doamne ajută” e la ordinea zilei.

Ajuns acasă caut să mă cuplez la “realitate”. Cum televizor nu mai folosesc de peste un deceniu, citesc pe rând toate platformele net. Nu pot să nu mă amuz. Falsitatea răzbate prin toți porii ecranului LCD. Declarații, contre, comunicare, la diferite scări de putere și de orgolii, de la minori ziarișit, până la guru ideologici și politicieni de vârf.

Aflu tangențial și despre Fân-fest, ediția 2014. Deschid site-ul curios, sub impresia puternică a celor tocmai trăite. Nimic despre oamenii reali ai fânului, ai vitelor crescute în dogoarea verii. Un festival imaginar pentru o societate decuplată total de natura lumii, luptând pentru salvarea unui surogat aflat doar în mințile noastre.

Producția de bunuri în societățile rurale montane nu pare să mai interesează pe nimeni dintre cei cu forță de comunicare mediatică. Lapte, brânză carne putem lua ușor de la mall. Nu dorim să lucrăm la producerea a așa ceva, iar cei care produc  asta prin mijloace tradiționale e treaba lor cum trăiesc și supraviețuiesc. Dacă mall-urile s-ar închide mâine am muri de foame la modul cel mai propriu.

Într-un mod ciudat, oamenii de stânga ai zilelor noastre au uitat ce înseamnă munca. Unii spuneau că munca l-a făcut pe om. O prostie prin excesul afirmației, dar care se bazează, ca orice minciună bună, pe ceva adevărat.

Un festival al muncii la fân ar fi absurd, dar un Fân Fest decuplat de oamenii fânului este la fel de absurd.

_____


(pe contributors aici: http://www.contributors.ro/societatelife/festivalul-fanului-sau-despre-oamenii-din-apuseni/ )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu