Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

duminică, 7 octombrie 2018

O operațiune de imunizare ușor supracalibrată


Informațiile apărute recent în presă cu privire la legătura strânsă dintre liderul CpF și mediul SIE face rezonabilă ideea că referendumul pentru familie este la origine o parte din procesul mai larg de imunizare a țării la influența rusească pe linie ortodoxistă și cleptocratică. În fața unui fenomen care există oricum e preferabil să creezi un cadru organizatoric prin care să-i controlezi pe cât e posibil dezvoltarea.

E rezonabil să credem și că de la bun început liderii cultelor și ai partidelor au știut despre ce e vorba: un meci cu reguli general acceptate pentru clarificarea forței de negociere a fiecărei porți în termeni de susținere populară. În pasul doi se produce o soluție optimizată de stabilitate la nivel național.

Dacă o astfel de metodă e utilă sau nu țării vom afla, cert e simpla ei punere înpractică e un fapt instituțional care a schimbat realitatea socială și a dus la reacțiile cetățenilor. Managementul operațional al cultelor a primit misiunea să strângă semnături, iar propagandiștii au operat cu grupurile țintă specifice intereselor pe care le serveau.

Discrepanța mare dintre numărul de oameni prezenți la urne în prima zi a referendumului și număr de trei milioane de semnături pro-referendum raportate sugerează o anumită vindere a pielii ursului din pădure. Dat fiind contextul informativ al operațiunii nu e cu totul neplauzibil că numărul de persoane semnatare a fost umflat pentru a crește miza activității de educare / imunizare a cetățenilor. Lucrurile vor fi mai clare după închiderea definitivă a urnelor.

Detaliile peisajului propagandistic din ultimele săptîmâni sunt conturate de reacții și contrareacții excesive, jignitoare pentru inteligență și bun simț, care ar fi putut lipsi. Ele sunt de înțeles din perspectiva luptei pentru influență tradusă în pasul doi în acces la resurse și / sau impunitate. Existența exceselor planificate conform științei comunicării politice arată ce e prioritar pentru părți dintre putere, bani și oameni. Puterea și banii.

De folos național în aceast mediu  de selecție a fost profilarea publică a unei noi specii politice pentru România, extincte acum câțiva ani, creștin-democrații. Dacă va reuși să se dezvolte și după ce agenda publică se va schimba rămâne să aflăm. Cert este că i s-a dat de la nivel informativ o șansă reală pe care a jucat-o rezonabil de bine.

Un folos pentru cetățeni pe termen scurt este că există un echilibru de forțe. Libertatea academică a apărut prin lupta dintre puterea regală și cea bisericească. Libertatea cetățenilor poate și ea să existe numai când nu există monopol pe piața valorilor, a ideilor.

Prestigiul informativ al conducătorilor cultelor iese consolidat din această afacere. Cel spiritual e de refăcut doar pentru cine nu are dragoste (sunt mulți).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu