Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

vineri, 22 noiembrie 2019

Câte două ştampilări pentru fiecare candidat


Dacă există sau nu dorinţă de a servi cetăţenii se vede când oamenii sunt pe cai mari, ce fac, în ce fel acţionează în aceste împrejurări. Cu PSD ne lămurisem, iar în campania aceasta ne-am lămurit şi cu PNL. Primul e obsedat de putere şi dominare ca să îşi domolească suferinţa complexelor de inferioritate şi poftele lacome, al doilea iubeşte puterea din toată inima, uitând că puterea e doar un joc, o asumare de roluri, care niciodată nu trebuie dus până la capăt. Puterea e în esenţă a doua ispită de pe munte, vrea să ţi-o dea diavolul ca să devii al lui. În jocul social cineva oricum trebuie să o ia, dar fără să o ia şi sufleteşte, iar asta se poate numai folosind-o ca instrument pentru servirea celorlalţi. Un stat de drept este o construcţie instituţională de acest fel, fundamentată pe valori creştine implicite.

PNL are însă o problemă, crede că a fi al dracului e ceva bun, semn de tărie. Crede că a dispreţui pe cei superiori profitând de poziţia ta în stat e ceva de făcut. Nu, este ceva lamentabil. Înseamnă că nu ai priceput nimic din democraţia liberală. Jocul este să laşi pe alţii să crească pe lângă tine, până la a te învinge dacă sunt mai buni în servirea cetăţenilor. Jocul trebuie jucat, nu evitat, nu tu faci regulile jocului democratic, tu doar te exprimi în cadrul procedurilor care susţin viabilitatea întregului. Iar arta politicii în slujba oamenilor tocmai asta este, să îi ţii la respect pe egoiştii agresivi simultan cu încurajarea celor buni să crească şi să servească, să producă ceva de folos. Asta înseamnă să serveţi oamenii şi ţara, nu gaşca ta. Nu a existat nimic de acest fel din partea domnului Iohannis şi a echipei de comunicare.

Prin urmare oamenii liberi nu au de ce să vrea să valideze un astfel de comportament. Ei au interesul să crească şi alte forţe pe lângă cele politice dominante, întrucât acestea sunt incapabile să producă ceva bun pentru cetăţeni dacă nu sunt sub presiunea competiţiei reale, nu a celei jucate în siajul USL. PSD şi PNL singure nu doar că nu pot garanta un spaţiu respirabil de libertate şi creativitate în această ţară, indiferent de declaraţiile pe care le fac, dar cu siguranţă îl vor călca în picioare cu prima ocazie. Faptele lor sunt elocvente. Faptele vorbesc.

De ce câte două ştampile pe căsuţa fiecărui cetăţean candidat ? Ca să fie clar, să nu se creadă că a fost vreo eroare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu