Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

vineri, 9 decembrie 2022

Unitate, diversitate și unicitate creștină

 

Unitatea Bisericii din mārturisirea de credințā e inspiratā și realā, diversitatea instituțiilor bisericești e lumeascā, realā și neinspiratā. Nu avem de așteptat de la instituțiile bisericești mai mult decât de la oricare altele apārute și evoluate în timpul istoric ca sā gestioneze niște resurse și servicii. Planurile tainice și lumești sunt distincte ontologic și de neseparat analitic, iar delimitarea sau unificarea în acțiunea practicā e unicā pentru fiecare situație și depinde de discernāmânt.

 

Filetismul e consecința directā a generalizārii unificārii fārā discernāmânt a Bisericii cu o instituție sau cu alta. Nu existā nici o formā lumeascā optimā de organizare a vieții creștine, de a fi strāin în lume. Trādarea formelor instituționale în care te-ai nāscut e cel mai adesea o smintire, închiderea în ele și beligeranța fațā de altele tot o smintire, dar circulația poate fi și lucrātoare.

 

Tensiunile aparente se depāșesc numai pe māsura sfințirii obiective. Sfințirea se face în contextul resurselor avute la dispoziție, iar ortodoxia oferā din plin. Indicatorul obiectivitāții fenomenului sfințirii e acceptarea universal umanā a lui. Validarea instituționalā e un epifenomen, iar competiția pe numār de sfinți o cādere instituțională, o smintire. Dacă vrem cât mai mulți oamenii să meargă pe calea sfințirii avem de subțiat pe cât e omenește posibil smintirile instituționale.

 

Unul este Cel Sfânt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu