Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

marți, 25 iulie 2023

Un proiect de țară: aducerea implicării serviciilor în societate în parametri rezonabili

 

Câinele nu pleacă de la măcelărie, iar prostul moare de grija altora. Când firmele mănoase sunt deja ocupate de colegi pensionari mai influenți, nu sunt rele nici măcelăriile universitare, culturale și duhovnicești pentru un pic de mângăiere și odihnă binemeritată după anii grei în serviciul public informativ. Proștii se ocupă de orice altceva decât de lucrurile de bază care le condiționează activitatea, cine le plătește paza și lumina, pe unde intră și ies ploșnițele și rozătoarele, dacă sunt apă și hârtie la toalete, altele de acest fel.

 

Ca și în vremea comunistă, intelectualitatea e accesorie, baza sunt muncitorimea și țărănimea reprofilate în personal TESA (tehnic, economic și socio-administrativ) via servicii, iar acum în cadre universitare get-beget. Nici măcar gândirea nu mai e pentru cine n-are treabă cu serviciile, adică pentru fraieri. Soluția e alta: fraierii să lucreze și gândească, iar în față să reprezinte precum tovărașă academician doctor docent cine? Pensionații serviciilor și rudele lor. O metastază națională.

 

Situația e rezonabilă și benefică pentru domniile lor, mai puțin pentru toți ceilalți cetățenii ai României, cărora li se conferă acest statut numai la alegeri. Suntem amenințați că situația nu se va îmbunătății și orice efort de schimbare e inutil. În realitate vulnerabilitățile tagmei menționate sunt nenumărate. În primul rând nu știu să facă mare lucru, învață la bătrânețe ce nu știu de la tinerețe. În al doilea rând, neputând fi un proiect legal ocuparea României, sunt traversați de nenumărate falii între găști, clanuri, origini, foste apartenențe instituționale și actuale dorințe de parvenire socială. Nu vor putea avea niciodată un proiect de țară, transparent, public, singurul asupra căruia pot cădea de acord este cel de non-țară, de spațiu barbar, sălbatic, în care instituțiile sunt numai pretexte pentru interese personale și de clan. În al treilea rând nu știu ce să facă cu banii în mod productiv, pe indicatori verificabili și livrabile palpabile. Taina succesului financiar stă în coada de pește, o fi sau nu fi?, se dă sau se ia? X l-a înjunghiat pe Z, sau mai degrabă a alunecat și a căzut în cuțit? Ce vedem în Rusia e ce ar face dumnealor dacă statul n-ar fi în NATO și UE. În al patrulea rând, își dau în gât reciproc susținătorii din rândul intelectualilor care au acceptat pentru vreo funcție mai rapidă, vreun credit la casă sau alte situații cu totul de înțeles să le fie aură de sfințire. Pentru că acest strat social de interfață între libertate și slugărnicie absolută este în ochii dumnealor al lichidabililor.

 

De aici vin și căile de acțiune ale cetățenilor. În primul rând formularea clară a problemei, transparentă și publică. În termeni generali, ca aici, dar și specifici, pe poziții ocupate precis, în administrativ și didactic și cercetare, cu nume și prenume. Dorim să cunoaștem amploarea fenomnului specialilor în instituțiile publice civile. Am putea începe cu BOR. În al doilea rând să nu existe un plan centralizat, anunțat. La densitatea rețelelor pe metru pătrat de ciolan instituțional e o naivitate să credem că nu se va bloca rapid orice inițiativă frumos planificată de eliberarea  a statului de ocupația prietenilor omului, iubitele patrupede. În al treilea rând măcelăriile să fie cât mai curate, fără sânge și oase aruncate peste gard sau prin curte. Ține de oamenii liberi să aibă un proces de producție igienic, cu saci de resturi bine închiși și tomberoane solide, care să nu poată fi deschis cu ușurință, ca la Azuga lângă ecosistemul cu urși. În al patrulea rând e de dorit să nu ni se mănânce din traistă. Atenția la buzunar ca în cartierele rău famate sau liniile de autobuz care duc acolo e o obligație morală. Dacă luați acest text ca un strigăt de “Hoții!” evitați să duceți mâna unde aveți portofelul, pensionarii speciali sunt versați și atenți la localizarea resurselor. În fine, dacă cineva vă strigă Bravo! sau vă insultă public, atenție să nu scăpați cașcavalul. Cât despre intelectualii de interfață, le zicem frate-frate, dar brânza-i pe bani. La modul general, se pot consulta toate zisele și zicalele din înțelepciunea populară, poate și din cea a lui Solomon, deși asta e deja prea mult, poate.

 

Însă vorbă multă, sărăcia omului. Să ne fie de folos.

 

Notă

Dată fiind lipsa de umor a specialilor, e urgentă nevoie să precizez explicit că acest text este un pamflet.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu