Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

duminică, 5 februarie 2023

Ortodoxismul ca opțiune compensatorie

Politica e despre resurse și distribuirea lor. Un creștin care vrea numai să se mântuiască n-are nevoie să fie interesat de resurse, totul vine direct de la Dumnezeu, cum vin haine crinilor și hrană păsărilor. Dacă ne interesează politica suntem în zona călduță, nu fierbinte, indiferent dacă viețuim în mănăstire sau în afara ei.


În zona căldicea, susținerea proceselor sociale și economice de care depinde ortodoxia, sub care ne ascundem lipsa de dragoste totală față de Dumnezeu și semeni, adicā ce pretinde cā vrea acțiunea politizatā de tip ortodoxist, se face prin contribuții personale în domeniul de competențā pe fundalul unei vieți duhovnicești cât poți și nevizibile. Rugāciunea are rol direct numai la cler. Uitā-te în oglindā și întreabā-te: cu ce ai dus domeniul tāu înainte prin competențā, efort, onestitate și producție. Nu e nevoie de mari lucruri, incremental ai fācut ceva ? Nu veni cu indicatori financiar, orice economist știe cum se scot jonglând cu legislația.

Sā faci ceva valoros pentru toți e o demonstrare a faptului cā modul tāu de viațā e viabil și demn de a fi urmat. Cā mai sunt și altele care par la fel, înseamnā cā așa a lāsat Dumnezeu, El decide cine e al Lui, nu tu. Toate au un rost.

Ortodoxismul are și acest rol compensatoriu cā nu ești mulțumit de contribuție, ai fi putut mai mult, și vrei sā bagi pe gâtul altora credința pe care n-o vrea nimeni pentru cā te vede cum ești în timp ce tu refuzi sā te mai vezi obiectiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu