Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

luni, 7 mai 2012

Fără examen de admitere - o eroare strategică majoră

Facultatea de Biologie, alături de altele din UB, va primi și anul acesta studenți fără examen de admitere. Vom avea în continuare studenți cu o calitate a bagajului inițial de cunoștințe, competențe și abilități aleatorie. Efectele se vor resimți timp de încă trei ani + 2 de masterat de acum încolo. Mă voi întreba și pe viitor în anul trei ce soluții didactice să găsesc în fața unor oameni printre care mulți nu cunosc suprafața unui hectar (în metri pătrați) sau formula debitului de apă. Nu discutăm despre rezolvarea integralei sau a derivatei din x pătrat, acestea sunt deja finețuri, pour les connaisseur...

Argumentul că rigoarea examenului de bacalaureat de anul trecut se va menține anul acesta și va avea efecte asupra calității studenților intrați în ordinea mediei obținute la bac a căzut o dată cu schimbarea programului de  guvernare și cu profilul celor propuși succesiv pentru conducerea ministerului (vezi și aici pentru "performanța" academică a ministrului investit: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/nou-scandal-la-ministerul-educatiei-acuzatii-serioase-de-plagiat-impotriva-lui-ioan-mang-vezi-facsimile-263239.html , http://www.contributors.ro/fara-categorie/sesizarea-consiliului-national-de-etica-referitor-la-o-posibila-situatie-de-plagiat/?cfcc , http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-12207799-scrisoare-deschisa-adresata-premierului-victor-ponta-referitor-ministrul-educatiei.htm , http://www.gandul.info/politica/pdl-il-acuza-pe-ministrul-educatiei-ioan-mang-de-plagiat-si-ii-cere-demisia-9608215). Nu vor mai fi camere video, sau vor avea mici defecte, nu va mai exista o presiune de exigență, ci se va frauda în masă pentru a alimenta universitățile private cu oameni dornici de diplome obținute cu efort minim.

Nu ar fi trebuit să ne bazăm în managementul facultăți doar pe buna funcționare a sistemului care ne conține, ci să fim proactivi în atenuarea potențialelor presiuni negative.

Consolidarea infrastructurii, lăduabilă, nu va rezolva nimic dacă spațiile vor fi populate majoritar cu studenți fără cultura învățării. Cultura învățării nu se poate achiziționa în facultate, trebuie să vii cu ea în universitate. Singura modalitate de a selecta oameni cu cultura învățării în condițiile de finanțare a universităților publice de la noi este prin examen de admitere. Restul e loterie.

Dar fiecare instituție are soarta pe care o aleg oamenii din ea.

Să sperăm că la anul eroare nu se va mai repeta. Un examen de biologie, chimie, matematică, același pentru toate secțiile, + un atestat de cunoaștere a limbii engleze, sunt esențiale pentru a admite pe cineva în orice facultate de biologie dintr-o universitate de tip A.


P.S. Am cumpărat de la Târgul Educațional "Istoria Universității din București - documente 1864 - 1972" ed. UB, 2008. Unele, din perioada comunistă, sunt realmente șocante. Merită cunoscute de către studenții actuali.

4 comentarii:

  1. Într-adevăr este o eroare majoră. Dar momentan, cred că ține doar de o decizie internă, de vreme ce ministerul a permis organizarea examenului de admitere.
    Cât despre perspective, într-adevăr nu sunt îmbucurătoare pentru nici o componentă a sistemului educațional. Mă gândesc și eu, ce facem, promovăm iar frauda cu toate motoarele la maximum?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, e internă, dar e cam peste tot... Puțini au riscat să nu aibă studenți, pentru că nu sunt capabili să facă cercetare de performanță pentru completarea veniturilor. Cu privire la perspectivă vezi și plagiatul ministrului investit... Nu există decât o singură cale pentru contribuabilii care nu vor să paraziteze statul: votul pentru cei care promovează reforma. Să sperăm că se vor organiza eficient și delimita cât mai clar de blagi, udre, etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cunoșteam plagiatul ministrului învestit. Întrebarea este cum a fost posibil să ia pe Corina Dumitrescu, personaj cu și mai multe probleme, punând în loc unul cu aceleași probleme, mai puțin inteligibile pentru publicul larg, în condițiile în care aveau la dispoziție multe alte nume din educație, fără asemenea evidente minusuri. Văd că atât de mare este presiunea și interesul, încât nu se mai ține cont de nimic. Deja au început să spună că vor abrogarea legii 1/2011 (mi se pare și normal, unele părți sunt prea corecte și împotriva lor), așa că nu mă mir să înceapă din nou bulversări care fuseseră deja stopate. Deci va trebui să o luăm de la capăt. Fără comentarii!


    În legătură cu votarea celor care promovează reforma: după cum bine am văzut, reforma nu „dă bine” la public. Mai bine „dă” statistica falsificată și comunistă, însoțită bineînțeles de sticla de ulei, punga cu zahăr și făină, s.a.m.d.,astfel încât reformatorii nu au forța politică necesară susținerii propriilor idei și fapte de unii singuri. Campaniile lor electorale și simplul fapt că ei există ca politicieni se datorează unora ca Blaga pentru susținere și unora ca „baronii locali” pentru finanțare. Deci, cu alte cuvinte, nu au cum să se despartă de ei. Cum ieșim din acest cerc vicios? Se spune, sigur, prin votul cetățeanului. Dar când știi că dai votul unuia fără șanse, iar cei din jur se retrag, cum acționezi? Mai ales în contextul unui vot „uninominal majoritar”...

    RăspundețiȘtergere
  4. Din câte pot să îmi dau seama evoluția culturală depinde nu doar de decizii raționale (alegeri, deliberări) și de un proces de sortare a organizațiilor pe bază de performanță, cu eliminarea celor mai puțin performante. Acest proces are loc la o scară de timp mai mare, asociată timpului de viață al respectivelor organizații (decenii, la limită timpul de viață al unor oameni care nu se pot schimba). Rezultatul net la nivelul sistemului socio-economic se poate observa doar la scara deceniilor. Prin urmare trebuie să ne adaptăm tacticile pe termen scurt la realitățile culturale și instituționale existente, fără să ne mânjim excesiv cu stilul de lucru adoptat de unii (lucru dificil, pentru că vom fi încurajați să o facem pentru a fi în aceeași oală cu toții). Un vot dat celor reformiști rămâne totuși singura soluție, deși ei vor fi instrumentalizați de oameni gen Blaga etc pentru avantajele teritoriale ale baronilor. Situația e interesantă pentru că atât timp cât e Băsescu totuși oamenii gen Blaga sunt instrumentalizați parțial de el pentru reformă. Politica e interesantă, cel puțin în teorie.

    RăspundețiȘtergere