Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

marți, 24 iulie 2012

Evoluția culturală a României e facilitată extern


Am spus mai de mult că planul de discreditare a USL prin oferirea poziției de prim ministru lui Ponta a fost deliberat. Și că e un joc la noroc, cu șanse bune.


N-a fost chiar la noroc, pentru că occidentul a intervenit atunci când trebuia. A impus păstrarea regulii cu pragul de 50% la referendum, o regulă formală care nu este justificată în general, dar singura în măsură să asigure controlul asupra evoluției favorabile a situației din România acum.

Nu cred că occidentul a intervenit fără să știe că urma să intervină. Dacă a fost o reacție spontană, cu atât mai bine, înseamnă că Europa e un proiect reușit.

Occidentul face educație cu românii, îi civilizează. Împotriva voinței majorității lor.

Regula formală inadecvată pentru un stat ca România, neutralitatea justiției, pentru că este incompatibilă cu regula informală a majorității românilor, instrumentalizarea justiției, rămâne în picioare în perioada tentativei de respingere a ei datorită presiunii grupurilor mai evoluate din exterior. Presiunile estice nu mai pot fi decât subterane, iar ce au de oferit economic este mult mai puțin.

Evoluția culturală bazată pe reguli formale este un exercițiu de putere.

Mecanismul firesc de evoluție ar fi fost războiul civil. Cel care a dus la civilizarea medievală a restului Europei.

România nu ar fi putut produce o democrație prin evoluție strict internă, datorită faptului că este o zonă de ecoton socio-economic, între cultura democratică și cea autoritaristă. Există permanente presiuni destructurante din zona estică.

Ce nu par să observe intelectualii anti-Băsescu este că Băsescu e doar un instrument pentru procese de scară mai mare. Am văzut într-o scrisoarea deschisă recentă [1] nume ca Romulus Brâncoveanu, Adrian Paul-Iliescu sau Nicolae Anastasiu, oameni pe care îi cunosc și apreciez, alături de mulți tineri colegi din UB.

Scale-up the analysis, dear Professors and colleagues!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu