Nu locul ci modul

Nu locul ci modul

luni, 27 aprilie 2020

E timpul ca presa premium pro-occidentală să poată face profit


La o rată modice de 30-300 de euro pe oră, după CV, calitatea rezultatului şi notorietatea autorului, partea din costul de producţie de la autor al unei contribuţii ceva mai consistentă pentru o platformă media premium pro-occidentală nu poate fi mai mică de 5-600 de lei, adesea spre 1000-2000. Un studiu de marketing poate lămuri care sunt valoara medie şi domeniul de variaţie. La asta se adaugă tot ce ţine de întreţinerea platformei, difuzare, taxe etc. Sistemul funcţionează la scară naţională datorită motivaţiilor civice ale autorilor, editorilor şi managerilor, şi pe alocuri prin unele reclame pe platforme sau donaţii, dar nu toate practică.

Pentru câtā cerere realā de presā bunā existā în România oferta aratā excelent, şi asta datoritā producției gratis a multor oameni pe platforme ca Republica, Marginalia, Contributors,/HN Edupedu/G4, Op-Ed-uri la Ziare şi alte câteva. Practic toți cei care scriu pro bono produc pentru autoconsum grupal, cu externalitāți pozitive spre câteva zeci de mii de cititori.

Această abordare “grass-root” a susţinerii valorilor civilizaţiei libertăţii este în competiţie cu o maşinărie mediatică în care se pompează din plin cash pentru soft-power de către Rusia, poate şi alte state, şi de către oamenii din sistem interesaţi să păstreze într-un stadiu imatur democraţia liberală românească. Fluxul de bani care vine din această direcţie e cu câteva ordine de mărime probabil peste ce vine direct din partea statelor fanion al libertăţii (SUA, UK, Franţa, Germania). În plus vin şi bani spălaţi privaţi, prin intermediul unor magnaţi cum este cela care e pe cale să cumpere ProTV. Bani privaţi din spaţiul occidental nu mai vin, pentru că profitul e mic sau nul, iar presiunile mari. Investitorii pro-occidentali români au fost căutaţi pe la propriile tranzacţii în lupta anti-corupţie, ceea ce a dus la pierderea unor redute importante, cu valoare simbolică mare, precum România Liberă. Strategic e de înţeles, obiectivul anti-corupţie e mai important decât cel de maturizare socială.

În aceste condiţii formatorii formatorilor pun presiune moralā, alte mecanisme motivaţionale neexistând, pentru perfecționarea tot gratis a contribuțiilor, iar intelectualii scriitori consacrați care trāiesc şi din ce scriu oferā modele de orientare contributorilor. Cam “tot ce e de bună calitate e rar și gratuit”, cum spunea un astfel de autor, şi asta pentru că nu există o piaţă reală. Rolul alocat de lumea civilizată formatorilor ad-hoc din România pare a fi tocmai să formeze o piaţă stabilă, crescută de la bază, pe care să poată veni mai târziu pentru profit marile grupuri media occidentale.

Ca mulţi alţii, aş prefera sā plātesc ca în vest şi sā am ce citi în media de la o tagmā numeroasā de ziarişti serioşi cu intervenții proprii doar la câteva luni. În condiţiile actuale se va întâmpla vreo zece ani de aici încolo. Din exterior nu avem la ce să ne aşteptăm, principiul cererii şi ofertei este fundamental, dar poate că statul nostru va crea condiţii pentru o finanţarea mai dificilă a celor care s-au pus în slujba puterilor autoritariste pe bani grei, ceea ce ar putea face mai uşoară extinderea pieţei pentru presă premium pro-occidentală şi grăbi investiţiile occidentale în media. Ar putea fi un obiectiv de politică publică pentru următorii câţiva ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu